Programi IEC Young Leaders Leads bashkon liderë të ardhshëm shumë të motivuar nga bizneset e vezëve në të gjithë botën për të mbështetur zhvillimin e tyre profesional. Në artikullin tonë të fundit në seri, Michael Griffiths i tanishëm i YEL, Menaxheri i Zhvillimit të Produktit të Ri në Oakland Farm Eggs, MB dhe Opeyemi Agbato, Drejtor Ekzekutiv Kafshëve dhe Shëndetit në Kujdesin e Kafshëve, Nigeri, ndajnë pikëpamjet e tyre mbi sfidat e ardhshme, kërcënimet dhe mundësitë me të cilat mund të përballet industria e vezëve. 

Cila është mundësia më e madhe e pashfrytëzuar për industrinë e vezëve?

Michael: Unë besoj se ka shumë mundësi të pashfrytëzuara për industrinë tonë. Në lëvizje dhe produktet e komoditetit kanë dëshmuar rritje të ndjeshme vitet e fundit ndërsa njerëzit kërkojnë lehtësi në jetën e tyre të përditshme. Megjithëse COVID do të ketë ndikuar në këtë për një periudhë afatshkurtër, pasi më pak njerëz udhëtojnë në zyrë, kjo gjithashtu i ka bërë njerëzit të rivlerësojnë shëndetin e tyre dhe besoj se ekziston një mundësi e madhe për vezët dhe produktet e vezëve për të siguruar një burim të shëndetshëm dhe të përshtatshëm të ushqyerit.

Opeyemi: Hulumtimi i ri vazhdon të tregojë arsyet që vezët duhet të shijohen si pjesë e një diete të shëndetshme. Unë besoj se ka më shumë mundësi që kjo të bëhet në një nivel rajonal, i cili do t'u mundësonte prodhuesve të shfaqin përfitimet shëndetësore të vezëve bazuar në popullatat lokale dhe demografitë.

Cilat janë çështjet kryesore të biznesit në mendjen tuaj?

Michael: Një nga çështjet më të mëdha të biznesit në mendjen time për momentin janë pasojat e lëvizjes për të kafaz prodhim falas në MB dhe e ardhmja e kolonive të pasuruara. Këto vendime do të kenë një ndikim të madh në bizneset e prodhimit të vezëve në Mbretërinë e Bashkuar dhe unë besoj se është e rëndësishme që ne të jemi në gjendje të kemi biseda të hapura dhe të sinqerta në lidhje me ndikimin mjedisor dhe mirëqenien e të gjitha sistemeve për t'u dhënë mundësi konsumatorëve të kenë mundësinë të bëjnë zgjedhje vetanake të informuara.

Opeyemi: Një nga çështjet më të mëdha të biznesit në mendjen time është se si ne mbajmë shitjet gjatë gjithë vitit për të shmangur glutet e mëdha që ndikojnë në çmimet. Unë besoj se është e rëndësishme për ne të shohim mundësi të reja për të zvogëluar luhatjet, qoftë kjo përmes promovimeve, eksportimit ose teknikave të mundshme të ruajtjes, të tilla si ngrirja, të cilat mund të përdoren për të mbështetur një çmim më të qëndrueshëm gjatë gjithë vitit.

Cilat janë kërcënimet kryesore për industrinë e vezëve?

Michael: Sëmundja e Shpendëve mbetet një kërcënim kryesor për industrinë tonë, veçanërisht Gripin e Shpendëve. Ndërsa ne vazhdojmë të përballemi me presion në Mbretërinë e Bashkuar për t'u larguar nga prodhimi i pasuruar i kolonisë në sisteme me rreze të lirë, ky kërcënim bëhet edhe më i madh, i cili shpesh neglizhohet. Shëndeti i zogjve tanë vazhdon të mbetet përparësia kryesore për prodhuesit e vezëve në të gjithë botën, dhe unë besoj se është e rëndësishme që konsiderime të tilla si kërcënimi i sëmundjes të merren parasysh kur vendimet e marra jashtë industrisë ndikojnë në sistemet tona të prodhimit. 

Opeyemi: Paqëndrueshmëria dhe mosdisponueshmëria e çmimit të inputeve të ushqimit ka qenë një kërcënim i madh. Rendimenti i ulët i drithërave jetësorë si misri dhe fasulet e sojës në krahasim me kërkesën industriale, çon kostot e prodhimit shumë të larta që transferohen në çmimet e vezëve. Kjo ka ardhur për shkak të pasigurisë në zonat bujqësore rurale e cila gjithashtu ka dekurajuar investimet në mekanizëm dhe praktika të tjera efikase të bujqësisë që mund të përmirësojnë produktivitetin. Tokat e fermave nuk shfrytëzohen gjatë sezoneve të mbjelljeve, duke çuar në mungesë. Një kërcënim tjetër për industrinë është perceptimi i gabuar i rolit të vezëve në shëndetin tonë. Pretendimet historike rreth kolesterolit vazhdojnë të qarkullojnë në disa rajone, pavarësisht provave më të fundit shkencore që tregojnë se vezët nuk ndikojnë negativisht në nivelet e kolesterolit. Unë besoj se si një industri të gjithë kemi një rol për të ndihmuar në promovimin e vlerës së vezëve, dhe shfaqja e standardeve të larta që prodhohen vezët për ta ndihmuar këtë.