Vitamin D mangrupikeun gizi anu penting pikeun ngembangkeun tulang, kaséhatan tulang, otot séhat sareng ngatur sistim imun, nanging diperkirakeun yén 1 ti 8 urang sadunya ngagaduhan kakurangan vitamin D atanapi kacukupan [1]. Aya seueur alesan pikeun mastikeun anjeun ngahontal asupan harian anu disarankeun pikeun nutrisi penting ieu, sareng salaku salah sahiji tina sababaraha sumber kadaharan alami Vitamin D, endog tiasa ngabantosan anjeun ngalaksanakeunana.

Vitamin D mangrupikeun gizi ésénsial sareng sababaraha fungsi penting. Ogé kawanoh salaku 'vitamin sinar panonpoé', vitamin D dihasilkeun dina kulit anjeun salaku réspon sinar panonpoé sareng ogé sacara alami dihasilkeun dina sajumlah leutik kadaharan, kalebet endog.

Sumber Vitamin D anu Saé

Sumber vitamin D anu pangsaéna nyaéta sinar panonpoé. Nanging, ngaraosan tuangeun sapertos endog, anu alami ngandung vitamin D, salaku bagian tina diet saimbang séhat tiasa ngadukung anjeun pikeun nyumponan sarat vitamin D sapopoé.

Vitamin D ngan ukur aya dina sajumlah leutik kadaharan diantarana:

  • yolks endog
  • Lauk berminyak
  • daging beureum
  • ati
  • suung

Panilitian mendakan yén sajumlah rata-rata 2 endog ngandung 8.2mcg vitamin D, bagian penting tina asupan diet anu disarankeun pikeun vitamin D [2], ngajantenkeun éta tambahan saé pikeun diet pikeun ngadukung asupan kadar anu cukup tina vital ieu vitamin.

Naha Vitamin D penting?

Salah sahiji fungsi penting tina vitamin D nyaéta pangaturan jumlah kalsium sareng fosfat anu diserep ku awak, nyumbang kana tumuh sareng perkembangan normal barudak sareng ngajaga kaséhatan tulang, huntu sareng otot urang nalika urang umur [3]. Vitamin D ogé ngadukung fungsi normal sistem imun, nyaéta garis pertahanan kahiji awak ngalawan inféksi sareng panyakit [4].

Salaku tambahan pikeun kauntungan primér ieu, panilitian nunjukkeun yén vitamin D ogé tiasa maénkeun peran pikeun merangan panyakit ngirangan déprési sareng ngajagaan ngalawan sababaraha kanker [5]. Panilitian anu diterbitkeun dina American Journal of Clinical Nutrition nunjukkeun yén vitamin D tiasa berperan ngabantosan pikeun ngirangan kasempetan ngala flu [6]. Sedengkeun panilitian salajengna nunjukkeun vitamin D tiasa maénkeun peran penting dina ngatur suasana haté, kalayan hiji panalitian mendakan yén jalma-jalma anu depresi anu nampi suplemén vitamin D perhatoskeun pamutahiran dina épisode na.

Kakurangan vitamin D

Vitamin D penting pisan pikeun kaséhatan tulang, sareng kakurangan anu berkepanjangan tiasa mangaruhan pangaruh kaséhatan tulang tina barudak boh déwasa, ogé mangaruhan kana fungsi sistem imun.

Tanpa cukup vitamin D, awak ngan ukur nyerep 10% dugi ka 15% kalsium diet, tapi upami kadar vitamin D anu cekap aya, inohong ieu tiasa langkung ti dua kali nepi ka 30 dugi 40% [8]. Kurangna vitamin D di murangkalih nyababkeun rickets, sedengkeun pikeun déwasa éta nyababkeun osteomalacia [9]. Salajengna, panilitian nunjukkeun yén kakurangan vitamin D ogé tiasa dikaitkeun kana ningkat résiko kajadian kardiovaskular [10] sareng pamekaran sababaraha sclerosis [11], rematik rheumatoid [12] sareng kaayaan otoimun anu sanés [13].

Sanaos vitamin D biasa disebut 'sunshine vitamin', dina taun-taun ayeuna panilitian parantos mendakan yén bahkan anu aya di iklim cerah tiasa cekap kadar vitamin D. Ngarobih faktor gaya hirup, kalebet nyéépkeun langkung waktos di jero rohangan, panyingkahan panonpoé sareng panangtayungan pikeun ngirangan kamungkinan. tina ngembangkeun kanker kulit, sareng tingkat polusi sadayana tiasa mangaruhan tingkat vitamin D awak tiasa nyintésis [14]. Maka, konsumsi tuangeun anu alami ngandung vitamin D, sapertos endog tiasa ngadukung asupan kadar vitamin anu cekap.


Rujukan
[1] Umur sareng sepuh
[2] Endog Australia
[3] Jurnal Médis New England
[4] gizi
[5] Jurnal Kedokteran Inggris (BMJ)
[6] Amérika Journal of Gizi klinis
[7] Journal of internal Kedokteran
[8] Harvard Médis Sakola
[9] British Médis Journal
[10] Jurnal Amérika Élmu Médis
[11] neurologi
[12] Rematik sareng rematik
[13] Southern Médis Journal
[14] Buletin Gizi